Click click Me !

:: BFF Si .G.E.D.I.K. ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, June 23, 2012

Langkah langkah Rawatan Kesuburan ~





Satu hal sudah settle. Ai janji dengan diri ai lepas hantar 8K, we all akan fokus treatment..... Pandai Miss P ni, time ai nak pergi lah, baru cycle dia cantik.. Takut lewtewww nak jumpa doktor.. hihi ~ So, maybe next cycle akan mula treatment... Duit pun baru nak kumpul ni ! Ye, we all tak banyak duit pun ~ Tu yang kene start menabung....... Bukan boleh terus pergi... Kalau lah ai boleh cop kertas A4 ni dengan duit...hiihhi ~


Tapi bila ai usha kalendar, next month dah bulan puasa? Ai seboleh bolehnya taknak buat time bulan puasa...... So, tunda lepas raya lah.... Tak lari gunung dikejar.. Eh silap ! Tak lari doktor dikejar.... heee ~ Harap harap sangat sebelum buat treatment tu, we all ada berita gembira... Takyah jumpa doktor.... Ingat ai suka ke? Takut weiiiiii ~~Cucuk tang sini, tang situ.. auw~~~ Ok, jom kita usha langkah langkah untuk membuat Rawatan Kesuburan ni....... ~ At least, bila jumpa doktor, kita tahu apa yang kita bakal hadap.. ye dok? hihihi


1. Scan perut dan juga vaginal scan untuk isteri & sperm test untuk suami. Sekiranya ada masalah pada rahim, lakukan pembedahan untuk membuang cycst atau pun fibriod. 
2. Buat blood test pada isteri dan suami. Ujian darah ni untuk tentukan tahap hormon dalam darah.

3. Buat HCG ( X-Ray rahim ). Sakit sikit procedure ni sebab ada cecair dimasukkan dalam rahim. Biasanya ada 40% patient yg jalani prcedure ni akan pregnant dalam masa 3-6 bulan lepas procedure sebab tiub akan terbuka semasa procedure ini dilakukan. 
4. Ambil ubat yang sesuai setelah habis ujian darah. Ubat subur akan diberi sehingga 3 cycle sekiranya masih gagal secara natural.
5. Buat IUI sehingga 3 kali procedure sekiranya belum berjaya dengan ubat subur.
6. Buat IVF sekiranya semua procedure telah dilakukan.
7. Tawakal kepada ALLAH dan berdoa.






SENARAI RAWATAN MODEN

1. Menkaji sejarah kitaran haid (regular atau tidak) serta sejarah keguguran.
2. Buat vaginal scanning (scan melalui vagina) untuk melihat sebarang abnormality pada ovari dan rahim 
3. Check darah pada hari 21 dipanggil D21 untuk melihat kandungan hormon dalam badan.
4. Ambil air mani suami untuk melihat kualiti dan morfologi sperma.
5. Sekiranya semua diatas normal HSG akan dibuat bagi melihat samada tiub fallopio iaitu tempat laluan sperma utk bertemu telur itu tersumbat atau tidak.
6. Sekiranya HSG juga normal  makan CLOMID up to 3 cycle pada hari kedua period, pada hari ke 14 scan untuk melihat perkembangan telur.
7. Gynae akan cucuk pregnyl atau makan pil dexa utk matangkan telur dan telur akan kluar sarangnya (korpus luteum) menuju ke fallopio untuk bertemu sperm.
8. Jika dah makan CLOMID lebih dari 6 cycle, rawatan IUI akan dilakukan, sperm akan disuntuk ke rahim di mana telur pada masa itu telahpun matang dan membesar dan sesuai utk disenyawakan. Kebiasaannya gynae akan cuba up to 5 kali.






Bila jumpa doktor pakar ni, $$$ keluar macam air.... Harap harap semuanya berbaloi... Kalau tak berbaloi, ai amik balik 8K.. HAHAHA!!! Gurau je~ Cuba sampai dapat lahhhh... Chaiyokkkkkkkkkk !



Info : Perkongsian hebat dari Member of TTC Corner, CINTA !







Yang tengah mengumpul kekuatan juga untuk dating dengan Doktor Pakar ni !
signature ms eida
♥ TQ For Reading SiGEDIK's Entry! Feel free to Comment Dear ♥

16 comments:

  1. thanx for sharing eida.eka ni bila la nak bertindak.mcm mls dah.apa2pun gud luck eida

    ReplyDelete
  2. Berusaha lah eida...jangan mudah putus asa...kita doakan awak cepat2 dapat bb...

    ReplyDelete
  3. ok saya dah doakan semoga puan cepat dapat baby... done follow - Noob

    ReplyDelete
  4. smoga murah rezki dan cepat dikurniakan anak.. :)

    ReplyDelete
  5. Gud luck dear... sama2 laa kita kumpul duit untuk rawatan... hu3..

    ReplyDelete
  6. ko nk wt treatment moden tu ke?

    ReplyDelete
  7. Eida,
    Nanti bagi leen email. Leen nak email tips pemakanan TTC tu okeps :)

    ni email leen : norleenzaharudin@gmail.com

    ReplyDelete
  8. gud luck my dear!

    zana baru plan nak buat semua tu.. tp ntah bila nak buatnya x taulah.. harap ada rezeki sblm treatment tu..

    ReplyDelete
  9. @eKa

    Takpe eka, secara naturally pun oke.. Ida belum start lagi, tgh mengumpul duit.. =)

    ReplyDelete
  10. @Siti Nursyuhada

    Thanks sue.... Mari menabung.. hihihi

    ReplyDelete
  11. @anna alaui

    Anna, aah aku nk buat.. tapi kumpul duit dulu.. hihihi

    ReplyDelete
  12. @Leen ^___^

    Oke. Ida emailkan... TQ tau Leen... =)

    ReplyDelete
  13. @Zana Adieyza

    TQ Zana!!!

    Ida pun nak start tapi kene kumpul duit dulu.. hihihihi

    ReplyDelete

Kalau suka, komen la...
S AY A N G uolss !!